BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2010. január 7., csütörtök

Müzli Reggelire

Nagyon vártam hogy Artúrka betöltse a hat hónapos álomhatárt, így reggelire már adhatok neki bármilyen gabonafélét, és ma reggel tettem ezt bébi müzli (finomra darált) formájában ami főként tönköly búzát tartalmaz és ezt alma pürébe kevertem. Imádta.


Miért kellett hat hónapot várni?
A búzafélék glutént tartalmaznak ami komplex kémiai összetétele miatt hajlamos allergiás vagy intoleranciás (érzékenység) reakciókat kiváltani (glutén esetében főleg intoleranciát). Ezért kell várni hogy bébikénk emésztő és immune rendszere megerősödjön hogy fel tudja venni a harcot.  Mint minden más allergiás reakcióval kapcsolatban, itt sem biztos a rögtöni allergiás tünet, lehet hogy második vagy harmadik alkalommal produkál gyermekünk tüneteket, tehát fontos hogy betartsuk az új élelmiszerek "négy napos szabály"-át (négy egymást követő napon adjuk ezt, magában vagy már kipróbált élelmiszerrel keverve, ha ezután sincs semilyen reakció, megnyugodhatunk).

A tönköly búza adása mint első választás egyrészt a véletlen műve volt (ez akadt a kezembe a biobolt bébi részlegének polcain) másrészt később utána néztem, és ez a gabona féle nagyon alacsony mennyiségű glutént tartalmaz, és néha még glutén alergiában szenvedők is használhatják. Tökéletes első választásnak (baba rízs lehet adni előbb is, mert a rízs nem tartalmaz glutént).
Szénhidrát tartalma megközelíti a 6O%-ot és vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. A szénhidrátok kell hogy kitegyék a legnagyobb részét egy egészséges étrendnek, és a változatosság alapelvét itt is érdemes betartani. "Tejbegríz reggelire, szendvics ebédre fehér kenyérből és tészta vacsorára" diéta igaz fedezi napi szénhidrát szükségletünket de hamar túlterheljük szervezetünket egyszerű szénhidráttal (gyakorlatilag cukor) és gluténnal, ami későbbi glutén intoleracia kialakulásához vezethet. Hasznlájunk összetett szénhidrátokat (teljes kiörlésű és fehér helyett barna gabonákat amik még tartalmazzák a tápanyagban igen gazdagabb héjjat) amik lassabban bomlanak le vércukorrá, így hosszabban tartó energiát biztosítana, és tegyük ezt választékosan.
Viszont babánknak ne adjunk túl sok és csak összetett szénhidrátot, mert ezek rost tartalma is magas, ami a túl gyors anyagcseréhez vezet, vagy is az étel gyorsan a pelenkába fut anélkül hogy az értékes tápanyogoknak idejük lenne felszívódni, és ez vitamin és ásványi anyag hiányhoz vezethet. Pffff, igen komplikált ez a baba etetés, semmire nincs egyenes és egyértelmű válasz, hah???

Allergiás Tünetek
Akkor most négy napos viselkedési és fizikai jelek alapos megfigyelése következik (szem alatti sötét karikák, székrekedés, hasmenés, kiütések, hasfájás, nyűgösködés, fáradékonyság). Sem nekem sem Artúr apunak nincs problémája gluténnal, viszont az egyik nagymamának igen, szóval van némi genetikai adottság, viszont én pozitív vagyok, és minden rendben lesz.

BioAnya








0 comments: