BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2009. december 1., kedd

Első Pépes Ételek, A Csodálatos Sárgarépa


Kezdetben úgy terveztem, hogy csak a hatodik hónaptól kezdem el Master Bibi kiegészitő táplálását.
Érvek:
  • Jobb későn mint túl korán elkezdeni a pépes ételekkel való táplálék kiegészítést az esetleges intoleranciák és alergiák kialakulása miatt
  • Túl korán adott szilárd ételek megterhelhetik a még gyenge veséket 
  • WHO ajánlása a kizárólagos szoptatás az első hat hónapban (referencia)
Mindezek ellenére Dr Angyal (a megbizható gyerekorvos) javasolta a napi egyszeri gyümölcs és egyszeri zöldség pürék fogyasztását, de legalább is felajánlását.
És a jelek és képességek is arra mutattak hogy Bibike megérett a pépekre.
A jelek:
  • Ha kitámasztva is, de már szépen tud ülni
  • A fejét jól tartja
  • Érdeklődést mutat az általunk elfogysztott ételek iránt (még szép, apukája pár hetes kora óta maga mellé ülteti a rugós székében a konyhapultra és együtt főznek)
  • Nagy mennyíségű tej elfogysztása után is még éhes marad
  • A szájával rágást imitál
  • Születési súlyát megduplázta
  • Képes összezárni a száját a kanál körül
Egyébb jelek lehetnek:
  • Jönnek a fogacskák (azok még nálunk nem)

A kisegítő irodalom egy-két kávéskanálnyi püré elfogysztását vélte normálisnak az első hetekre, de a mi magzatunk már első nekifutásra is lenyomott egy felest, a második héten pedig legtöbbször kettőt is. Egy kis röviditalos poharat használunk, egyrészt mert szép, másrészt mert üveg és átlátszó, így egyszerre három érzékszervre lehetünk pozitív hatással, illat, látvány és íz formájában.



Jómagam nagy híve vagyok annak, hogy az étkezés ne csak biológiai szükséglet kielégítése legyen, de élvezeti és szociális esemény. Nálunk a vacsorák legtöbbször gyertyafényesek, átbeszélgetettek, ízletesek és színpompásak. A gasztronómia örömeinek élvezetét pedig nem lehet elég korán elkezdeni.


A Csodálatos Sárgarépa
Ez a fantasztikusan egészséges zöldség egész évben könnyen beszerezhető és még a pénztárcánkat sem viseli meg. Még csak felsorolni sem vagyok képes azt a tömérdek egészség megörző jótéteményt amit  ennek a szép színű gyökeresnek tulajdonítanak, de azért a teljesség igénye nélkül, jöjjenek a legfontosabbak:

  • ANTIOXIDÁNS 
Nagy mennyiségű karotinokat tartalmaz (leginkább béta-karotint) amik antioxidánsként viselkednek és semlegesítik az úgynevezett szabad gyököket amik károsító hatással vannak a sejtfalakra és a sejtekben található DNA-re is. Szabad gyökök normális biokémiai reakciók mellékhatásaként keletkeznek a szervezetünkben nap mint nap, vagy károsító külső behatások következtében mint cigaretta füst és levegő szennyezés, és különböző rákos megbetegedéseket eredményezhetnek.

  • PROVITAMIN A 
A zöldségek közül a sárgarépában van a legtöbb provitamin A, béta-karotin formájában (azért provitamin mert a szervezet szükség esetén vitamin A-t állít elő hat molekula béta-karotinból) és így a legfontosabb biztonságos vitamin A forrás.  Vitamin A szükséges a normális növekedéshez és fejlődéshez, immun funkcióhoz és látáshoz.  Béta-karotin biztonságos vitamin A forrás, mert túl nagy mennyiségű vitamin A fogyasztása mérgező lehet. Káros hatásai miatt a magzatra, terhes anyáknak javasolják hogy ne fogyasszanak máj féléket, de még csak máj pástétomot sem a magas vitamin A tartalom miatt. Viszont a béta-karotin molekulák csak alacsony vitamin A szint esetén alakulnak át vitaminná enzim hatására.

  • BETEGSÉG MEGELŐZŐ SZEREP
Immun erősítő és így megóv a fertőzésektől.
Megóvja a bőrt a napsugárzás károsító hatásaitól.
Nagy mennyiségű béta-karotinban gazdag zöldség és gyümölcs fogyasztása csökkenti egyes rákos daganatok és szívérrendszeri megbetegedések kialakulását.




Sárgarépa Püré


Hozzávalók:


  • 1db répa, megpucolva, apró darabokra vágva 
  • Kevés csapvíz (Ne használjunk ásványvizet, mert ezek ásványianyag összetevői néha nem megfelelőek pici babáknak)

    Elkészítés:

    • A vizet először felforraljuk, belerakjuk a feldarabolt répát és közepes hőmérsékleten puhára  főzzük (15-17 perc)
    • Haggyuk kihülni, és villával vagy turmix géppel pürésítjük
    • Pürésítéshez használjuk fel az összes főzőlevet, mert az tartalmazza azt a sok vitamint és ásványi anyagot ami a főzés közben a répából kiszökött
    • Ha a püré túl hígra sikerült, akkor kevés bébi rízzsel sűríthetjük (bébi rízs amivel eddig én találkoztam pehely formában volt, és nem igényel főzést)  

      Tippek és javaslatok:


      • Válasszunk zsenge, kissebb répát, mert az édesebb.
      • Ha lehetőségünk van rá, használjunk bio gazdaságból származó zöldségeket és gyümölcsöket mert azok vegyszermentesek.
      • A répát ne hámozzuk csak jó alaposan mossuk meg és kaparjuk le a külső réteget, így értékes tápanyagokat mentünk meg a szemetestől.  
      • Egyszerre több zöldséget és gyümölcsöt is megfőzhetünk. Ebben az esetben különítsünk el egy kis mennyiséget, amit felkínálunk a babának elfogyasztásra. A maradék pürét, ami igy baktérium mentes, mert nem érintkezett nyállal (tehát mi se nyalogassuk a kiskanalat), a hűtőben 24 órán keresztül tárolhatjuk
      • Le is fagyaszthatjuk a maradék pürét, közvetlenül elkészítés után. Praktikus a pürét jégkocka tartóban lefagyasztani és a megfagyott kockákat a tartóból kivarázsolva, fagyasztó zacskóban tárolni, így étkezések előtt a megfelelő mennyiségű püré kockát kell csak kivenni a mélyhűtőből és azt felolvasztani. 
      • Fagyasztott ételek maximum 6 hétig tarthatóak el -18 C fok vagy hidegebb mélyhűtőben.   


      Kellemes Főzést és Vidám Etetést Kívánok

      BioAnya

      0 comments: