BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2009. december 30., szerda

Vitamin D a Téli Hónapokra

Kétségtelenül itt a tél. És ezt nem csak a Mikulás eljövetele, a néhol igénytelenül giccses karácsonyi dekorációk megjelenése és a kezdetben kedves, majd ahogy a napok telnek szőrszálhasogató karácsonyi zenei aláfestés zümmögése tudatja velünk.

Az eget sem láttuk napok óta, nem hogy a Napot. Ilyenkor télen mikor a Nap melege nem tudja bőrünket simogatni, mert több rétegnyi felhő, szmog és ruhadarab választ el minket az éltető sugaraktól nekünk is, de leginkább cseperedő, imádott csemetéinknek megugrik a vitamin D szükségletünk amit megfelelő élelmiszerek vagy táplálék kiegészítők segítségével pótolhatunk.

Vitamin D
Vitamin D3 fotokémiai reakció során termelődik bőrünk epidermisz rétegében, a Nap UVB sugarainak hatására, a már ott nagy mennyiségben megtalálható 7-dehydrocholesterolból. Vitamin D segíti a kálcium és foszfor táplálékból való felszívódását, és így a kálcium bejutását a véráramba, valamint annak újrahasznosítását a vesékből. Ezáltal nélkülözhetetlen szerepe van a csontozat megfelelő ásványianyag összetételének kialakításában, valamint segíti a csontformáló sejteket (osteoblast és osteoclast) a csontok növekedésében és formálódásában. Hiányában a csontok elvékonyodnak, törékennyé és eldeformáltá válnak. Legismertebb betegségek D vitamin hiánya miatt a Ricket gyerekeknél és a csontritkulás időseknél.

Fontos tehát hogy csemetéink megfelelő mennyiségű vitamin D-hez jussanak a téli hónapokban is. Egy baba napfény szükséglete körülbelül heti fél óra pelusban és két óra ruhában, napellenzős sapiban. Ez az idő elég arra hogy megfelelő vitamin D-t állítson elő a szervezet. Egy rétegnyi ruha megszűri valamennyire a káros sugarakat, de nem mindet, így csemeténk ne legyen kitéve órákra a tűző napra még ruhában sem.

Én ultra paranoiásnak tartom magam ha a gyermekem egészségéről van szó, és ebbe az is beletartozik hogy semmilyen napozószert nem kennék rá egy éves kora előtt (ha lehet még később), és később is csak a vegyszermentes, természetes fajtákból. Egyrészt a kommersz napozószerek nem csak a szervezetre káros vegyszereket tartalmaznak, hanem még a természetre és a szervezetre is veszélyes (nanoparticle) nanorészecskéket is.

Táplálék kiegészítők:

Fontos, hogy a JAVASOLT HATÁRÉRTÉKEKEN BELÜL adagoljuk a táplálék kiegészítőket!!!!!

Javasolt határértékek babáknak:

  • 4OO IU /nap, de maximum 1OOO IU/nap !!!
  • 1OOO IU = 25 μg 
A legújabb kutatások szerint, vitamin D nagyon fontos az erős csontok feljlődéséhez, és én így a tápszerben lévő mennyiségen felül, napi egy csepp Viganol-t (Colecalciferolum) adok minden esti etetés előtt ilyenkor télen.

Vitamin D-ben gazdag élelmiszerek:
Halra fel!!!

BioAnya

    0 comments: