BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2010. január 6., szerda

Hat Hónaposan


A kezdeti súlygyarapodási nehézségek ellenére, ma már csak Gombóc Artúrnak hívjuk a kisfiunkat. Vállveregetés helyett azonban marad a lelkiismeret furdalás az első hónapokban elkövetett bakikért.
G Artúr súlya a testsúly táblázat szerint a negyedik hónap végén a harmadik százalékban volt (csak 2.99%-a a bébiknek volt nála könyebb, ami egyáltalán nem volt egy megnyugtató tudat) és most, a hatodik hónap végén bébikénk felkúszott a grafikon vastag vonalkájára, és bekerült az 5O%-os középérték kategóriába. Pfuuu....

A kezdeti nehézségeket a néma reflux (bukás vagy visszahányt tej) okozta, amit mint a neve is sugalja, nem kiabált. Mivel a babánk nem öklendezett vissza tejet, viszont állandóan sirdogált és nem gyarapodott a súlya normálisan, a második hónap végére a teljes kétségbeesés szélén, egy négynapos kórházi kivizsgálásos kiruccanás és négy hozzá nem értő doktor után végre Dr Angyal öt perc után megállapította a diagnózist, és már aznap délután befejeződött az álandó sírás és visszatért a remény az életünkbe. Ez már rég volt, és azóta minden kerek, leginkább Artúr.

A Gyermek, mintha két napja megérezte volna hogy Ő már hat hónapos és ez valami hatalmas mérföldkő, és átalakult passzív szemlélődőből, aktív résztvevővé. Az átmosolygott pelenkacseréket lecserélte végigkiabált tornász mutatványokra, az átszellemült püré kanalazásokat buborék fújó előadásokra, a csendesen játszószékben ülős megfigyeléseket sikító versenyekre, a szelíden fürcsi vízben paskolásokat kádból összes vizet kirugdosó élményekre. Vagy talán mindez összefüggésbe hozható azzal hogy elkezdtünk fehérjét is a pürékbe adagoli? Na, itt nem a test és izomépítő porokra kell gondolni, de ebédre már három napja lencse van fehér répával. A fehér répa fínom édes ízt ad az amúgy jellegzetes ízű lencsének, és mint minden mást, G Artúr ezt is imádja.

A fehérjék lehetnek állati (tejtermékek, hús, tojás) vagy növényi eredetűek (burgonya, hüvelyesek mint lencse, bab, száraz borsó, gabona félék) és nélkülözhetetlen táplálékok a növekedéshez és fejlődéshez. A legjobb ha növényi és állati eredetű fehérjéket kombinálunk egy étkezésen belül, így biztosítva az összes szükséges aminó sav bevitelét a szervezetbe, amiből aztán a sejtek építkezhetnek.

Egyenlőre csak délben adok fehérjét, és csak egy könnyen emészthető zöldség vagy gyümölcs társaságában, a jobb emésztés és zökkenőmentes hozzászokás érdekében.  Mellesleg ha valakinek több szüksége van a hozzászokásra az a szülő, mert a fehérje és főleg a húsok igen nagy mértékben megváltoztatják a pelusban lévő anyag szagát, és nem a kellemesebbre.



Artúr eddig sem kicsi étvágyát Karácsony óta egy remek ugrálóka is fokozza. Több mint fél órát képes egyszerre elugrálni benne, aztán még ugrálva, de elkezd nyávogni, gondolom mert teljesen kimerítette magát fizikailag. Egyszerűen imádja. Ha valami más elfoglaltságot találunk is ki, álandóan az ajtókeretre szerelt szerkezetet nézi, és a csillogó szemecskéiből a következőket lehet kiolvasni: "Anyaaa, rakjál bele!!!".  Tehát egyenlőre nincs gondunk az evéssel, de állítólag az majd olyan egy éves kor körül jön, addig a legtöbb baba érdeklődik az ételek iránt.



Van étvágy, és ez a másik oldalon is nagy elfoglaltságot jelent. Vagy is napi hat-hét teli pelusunk van. De az is lehet, hogy a kezdetben agyondícsért teli pelusok miatt Artúrka csak folyamatos örömet szeretne szerezni szüleinek. Amikor elkezdtünk az anyatej mellett anti-reflux tápszert is adni, három napig üres volt a pelenka, és a negyedik nap nagy mennyiségű gyurma és folyékony cement keveréke jelent meg a több perces céklavörös fejjel erőlködés következményeként. Persze nagy volt a lelkesedés és az öröm, és jó darabig hangosan bíztattuk csemeténket ha ismét az erőlködés jeleit produkálta. Innentől kezdve ha van valami szilárd a pelusban, széles és büszke mosollyal jelzi azt.


BioAnya

0 comments: