BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

2010. november 15., hétfő

Néma Reflux

A néma refluxot az angol silent reflux-ból fordítottam, hátha elterjed. A bukás mintha már a nevében hordozná a sikertelenséget és a reflux legalább kicsit tudományosabban hat. A mi esetünkben nem is volt szó bukásról, mert a tej nem jött vissza és ki a szájon keresztül a nagyvilágba, viszont a gyomor tartalma savval eggyütt visszaáramlott a nyelőcsőbe. Eddigi olvasmányaim során ebben a témában igen foghijjas információra leletem, ezért most megosztanám tapasztalataimat hátha segít valakinek.

Gombóc Artúr, aki 3.4 kg-al született és az első két hétben feltornázta magát 3.7 kg-ra (a szülés után leadott 2OO g ellenére), három óránként evett és a köztes időt végig aludta. A szülés után öt napig tartottak a kórházban, mert Artúrka besárgult (magas Bilirubin értéke 13 volt), de az azt következő két hét egy csodálatos álom volt, egy egészséges és tökéletes kisbabával.

A Tünetek
A harmadik héten, megjelentek azok a bizonyos hormonális változást jelentő pattanások az arcon, és a nyakon. És a pattanásokkal körülbelül egy időben amikor a tejtermelődésem stabilizálódott, és Artúrka hirtelen elkezdett sokkal többet enni (második heti ugrás a növekedésben) megjelentek a problámák.

  • sokat sírt
  • óránként evett
  • legalább fél órát-órát töltött szopással, ha hagytam még tovább (mint kiderült, ez idő alatt nem evett, csak a hasfájása miatt a közelséggel nyugtatta magát) 
  • evés közben sokat mozgolódott
  • nem gyarapodott a súlya (két hétig egy grammot sem szedett fel)
Kólikára gyanakodtunk a sok sírás miatt, és teljes tanácstalanság volt az össze-vissza evés miatt és amiatt hogy nem gyarapszik a súlya. Az orvos korházba küldött a még mindíg magas Bilirubin miatt, a védőnő azt mondta hogy igény szerint etessünk, majd kialakul hogy mikor és mennyit eszik. Aztán még két vagy három orvos látott minket a korházban, és egyiknek sem sikerült odáig jutni hogy megkérdezzék hogy mennyi időnként, mennyit és meddig eszik ez a gyermek. Viszont mindenkit nagyon izgatott volt a még mindig magas Bilirubin szint és a vér és vizelet vizsgálatok eredéménye miatt és ezekben szerettek volna választ találni arra hogy miért nem hízik a gyerek.

A Diagnózis
Aztán még egy hónap lefutott, a gyermek még miníg nem hízott normálisan, én pedig a teljes fizikai és érzelmi kimerültségig jutottam az álandó sírások, óránkénti órás etetések és az egyre soványabb gyermekem látványa miatt. És ekkor egy családi barát beajánlott minket Dr Angyal-hoz, aki öt perc etetés és egy pár kérdés megválaszolása után felállította a diagnozist, miszerint refluxról van szó, de a néma fajtából, mert nem jön vissza a tej, csak bent bántja Artúrt, aki még itt semmi képpen nem nevezhető Gombócnak. Két hónapos volt, és születési súlyához képest 5OOg-ot gyarapodott. :-(((

A Megoldás
Angyal doki 6Oml anti reflux tej adását javasolta, minden etetés előtt, ami sűrű összetétele miatt leülepedve a pocakban megakadályozza a tej visszaáramlását, és tegyük ezt amennyire csak lehetséges függőleges helyzetbe, ugyanezen oknál fogva. Ezen felül etetések után próbáljuk meg legalább 15 percig még függőleges helyzetbe tartani a babát és az ágy fej felöli lábai alá könyveket tenni, ezzel kialakítva olyan 1O-2O fokos dőlési szöget.

Legalább két és fél óránként adjak enni a gyermeknek, három óránként még jobb, és ezt tegyem 1O percig, mert ennyi idő elég kell hogy legyen a pocak megtöltésére. A tökéletes éhségérzethez pedig minden etetés előtti tornáztatással segítsek egy picit. És csiribí-csiribá, nem másnapra, hanem a következő etetés után megtört a varázs, vagy is elmúlt a sírás.

Az anti reflux tápszerre azért volt szükség, mert igen picurka volt Artúrka, és szükség volt valami gyors segítségre. Az össze-vissza evések, és a mellek nem megfelelő kiürítése miatt a tejtermelődésem nagymértékben kompromitálódott, és csak reméltem hogy ez vissza fog állni rövid időn belül. El lehet hagyni a tápszert, ha nincs szó nagy súlyveszteségről, és csak a többi jótanácsot követni. Mert ne legyenek illúzióink, a babák nagyrésze a cumis üveget fogja előnyben részesíteni, és lehet hogy mi is. Mi hat hónapos korig harcoltunk. Az üveg győzött. 


A Jó Tanács
Két héttel későbbi látogatásunkkor a doktornál, megkérdezte hogy akkor tíz percig etetek-e. "Hááát van hogy 15 vagy több", és azt hiszem látta a határozatlanságot és a bizonytalanságot rajtam.
Angyal doki tapasztalt, talpra esett, megbízható, láthatólag imádja a gyerekeket és ért is hozzájuk és szakmájában elismert. Egy igazi profi és modern hős (nap mint nap koraszülött babákat és szüleiket menti meg). A legfontosabb, mondta ő, hogy tudjuk ki a főnök, mik a szabályok és ezeket be is tartassuk már a pici babával is, és akkor lesz a baba és a család is boldog és kiegyensúlyozott. Ez egy életre szól, folytatta, és a kis alapkövek, amiket már most lerakosgatunk segítenek felépíteni a gyermekünk jellemét, a bizalmát a szüleiben és a család dinamikáját.

Utóirat
Egy év telt el. Anya diktál, Artúr szót fogad, apa imád haza jönni és itthon lenni. A család minden tagja boldog és kiegyensúlyozott.






1 comments:

Unknown írta...

Kedves BioAnya!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam az írásodra. Sajnos 6 hónapos kislányommal kűzdünk nagyon nagy valószínűséggel néma refluxal ( de holnap még az orvos elmondja a,, tutit,,) Annának furcsa mód 4 hónapig semmi tünete nem volt, utána jött elő, és azóta is tart. A hozzátáplálást sem tudtam elkezdeni, mert hiába minden próbálkozás. Remélem rajtunk is segít a sűrűbb, anti reflux tápszert.